Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document :
http://dspace1.univ-tlemcen.dz/handle/112/7627
Titre: | Contribution à l’étude des causes de la disparition du patrimoine Végétal local à travers LA VITICULTURE |
Auteur(s): | ALLOUANI, MOHAMMED |
Mots-clés: | bio-diversitie viticulture genetic resources |
Date de publication: | 16-avr-2015 |
Résumé: | Algeria is a large centre of bio-diversity; its geographical position and the structure of its bioclimatic layers harbour an important stock of genetic resources. However, its accelerating demography together with hard climatic conditions and land degradation have caused food insufficiency, leading to overexploitation of natural resources and to detrimental cultural practices such as over-grazing, land clearing, etc… Massive food imports have further contributed to the erosion and neglect of local varieties and breeds. Since the 1980, Algerian scientists have felt the necessity to protect local genetic resources. Key Word : bio-diversity, genetic resources, viticulture. ملخص: تعتبر الجزائر مركزا كبیرا للتنوع البیولوجي، یجعل تموقعھا الجغرافي و تنوع أقالیمھا المناخیة من تربتھا منجما مھمّا للموارد الوراثیة. في حین أن النّمو الدیمغرافي المتزاید‘الظروف المناخیة الصعبة‘نوعیة التربة وتدھورھا الدائم أدى إلى انخفاض وعدم تحقیق الاكتفاء الذاتي مما حمّس على الاستغلال المفرط للثروات الطبیعیة كما أدت الأعمال الزراعیة الغیر مناسبة كالرعي العشوائي‘استصلاح أراضي البور...الخ و الاستیراد الضخم والمستمر للمنتجات الغذائیة إلى إھمال و تخریب الأصناف المحلیة. منذ الثمانینات شدد الباحثون و خبراء الزراعة في الجزائر على ضرورة المحافظة على الإرث الوراثي المحلي كزراعة الكروم. كلمات مفتاحیھ: التنوع البیولوجي، الموارد الوراثیة،الكروم. |
URI/URL: | http://dspace.univ-tlemcen.dz/handle/112/7627 |
Collection(s) : | Ingéniorat en Science Agronomie |
Fichier(s) constituant ce document :
Fichier | Description | Taille | Format | |
---|---|---|---|---|
ALLOUANI-MOHAMMED.pdf | 6,01 MB | Adobe PDF | Voir/Ouvrir |
Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.